NMvW



Zoekresultaat





1 treffers gevonden | ga naar nr.  

Het kantoorgebouw van N.V. De Bouwploeg in de wijk Nieuw Gondangdia te Batavia



Op deze foto is het kantoorgebouw van NV De Bouwploeg te zien in Batavia (Jakarta). Het pand werd opgeleverd in 1914. Het ontwerp dateert waarschijnlijk uit 1912 (1), van de hand van architect P.A.J. Moojen (1879-1955). Het verrees langs Entree Gondangdia, de toegangsweg van de nieuwe wijk Nieuw Gondangdia. Moojen was verantwoordelijk voor dit stadsuitbreidingsplan (1910). Als lid van de Technische Commissie Gemeente Batavia droeg hij zorg voor de wegtracering en het bebouwingsplan. De aanleg van wegen, waterleiding, riolering en openbaar groen deed de gemeente. De uitwerking - van de uitgifte van kavels tot het ontwerpen en bouwen van huizen - werd overgelaten aan de bouwmaatschappij NV De Bouwploeg, een door Moojen opgerichte particuliere onderneming. Het plan werd later aangepast en in 1922 vervangen door een nieuw stadsuitbreidingsplan.

Opvallend op deze foto is dat een aantal letters op het dak zijn weggevallen. Vanaf de jaren twintig deed het pand onder meer dienst als kantoor van de Provinciale Waterstaatsdienst van West-Java en als postkantoor. Tegenwoordig is in dit gebouw (nog steeds bekend onder de afkorting "Boplo") de moskee Cut Mutiah gevestigd.

Rob Jongmans

(1) zie o.a. Passchier. Over de datering is her en der afwijkende informatie te lezen. maar het 'Nieuws van den dag voor Nederlandsch-Indië' meldde op 1 februari 1912: "Gondang Dia. In plaats van het gebouw voor den Kunstkring, dat zou komen zal nu een kantoorgebouw voor de Bouwploeg komen, waarvoor f80.000.- is uitgetrokken"; dat maakt de datering van 1912 aannemelijk. Het gebouw voor de Bataviasche Kunstkring verrees iets later aan de overkant (aan de Boulevard Gondangdia, die in 1924 werd omgedoopt tot Van Heutszboulevard, thans Jl. Teuku Umar 1), en opende op 17 april 1914.




Datering
1914-1925
Afmetingen
15,4 x 22,2cm (6 1/16 x 8 3/4in.)
Inventarisnummer
TM-60042864

  • Available in <a href="http://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Images_from_the_Tropenmuseum" target="_blank">Wikimedia Commons</a>.



duurzame link naar dit object  


   

NMvW